Om oss

Eivind Alstad

Grunder

Eivind Alstad født 1965 og utdannet innen idrett og markedsføring. 

Ivrig grunder og har startet og drevet klatrehaller, buldrehaller og outdoor-butikker i flere byer. 

Annen bakgrunn: Instruktør innen klatring, skred, padling og vinterturleder i den norske turistforeningen. Deltatt på turer og ekspedisjoner til fjell som Aconcagua, Denali, Elbrus, Huascaran, Arrarat, Killimanjaro og Mt blanc. 

Tankene bak Halfbag

Gjennom alle mine år på tur har jeg testet utrolig mye ulikt utstyr. Noe har funger og andre ting ikke, og med klare mangler. 

Imidlertid har jeg sett en utvikling der merkevareprodusentene som før var spesialister innen en nisje, nå skal utnytte merkevaren sin til å produsere alt. 

Dette har etter min mening gjort at innovasjonstakten har gått ned. Jeg har flere ganger bedt produsenter om å gjøre endringer på produkter uten å bli hørt. Som en følge av instruktørutdanningene, alder og egne barn har jeg nok blitt mer opptatt av sikkerhet på tur.  

Halfbag-løsningen var både sikkerhet og comfort i en pakke og etter lang tids grubling måtte jeg bare sette ideen ut i livet 

  • VERSJON 1

  • VERSJON 3

  • VERSJON 5

  • VERSJON 7

Med støtte til ideen fra innovasjon Norge og muligheten til uttesting på alle mine turer har prosjektet gradvis utviklet seg. Det ble etterhvert mye å gjøre for en person, særlig når en ønsker å gjøre et grundig forarbeide. 

Jeg fikk derfor engasjert en tidligere produktutvikler fra Helsport, samt en grunder som tidligere har startet flere firma innen varmeteknologi i klesplagg. Med dette lille teamet har vi nå kommet langt og fått mye skryt for vårt første produkt. Imidlertid er vi ydmyke for at vi neppe har tenkt på alt og er takknemlige for tips om mangler eller forbedringer. 

Vi har også planer om flere nye innovasjoner. Fellesnevneren er at det vi lager skal være innovativt og gi deg bedre komfort samt øke sikkerheten på en langt mindre plass/ vekt-krevende måte enn tidligere. 

Håper du blir fornøyd med våre produkter! 

Ideen ble født på Kilimanjaro

For noen år siden skulle jeg bestige Kilimanjaro. Flyet mitt mellomlandet på Kilimanjaro Airport, men det var ikke lov å gå av der, kun nye passasjerer kunne stige på. Dette førte til en 8-timers busstur fra Mombasa tilbake til Arusha. Frustrasjonen over regelen, kombinert med min forkjærlighet for lett pakking, ga meg en idé: Jeg skulle klare ekspedisjonen til Kilimanjaro kun med håndbagasje.

For å spare plass fikk jeg sydd om en gammel sovepose, festet med borrelås til dunjakken, slik at jeg kunne bruke dem om hverandre. Flyturen var varm med dunjakken på, men alt annet fikk plass i håndbagasjen. Uten problemer gikk jeg av flyet på Kilimanjaro. Den omgjorte "jakkeposen" fungerte bra, spesielt under morgenteen. Men siden jeg hadde brukt en gammel og tynn sovepose, ble jeg iskald på de høyeste nettene. Det er kanskje derfor jeg har ventet lenge med å dele ideen min videre.

Utvikling i samarbeid med testsenteret i Trondheim

I Europa gjennomfører seriøse soveposeleverandører en EN-test, som er en standardisert metode for å måle varmeisolasjon i soveposer. Testen utføres ved å plassere soveposen på en dukke i et kaldt rom, i mitt tilfelle -10 grader. Dukken har sensorer som måler hvor mye varme som trengs for å opprettholde en behagelig temperatur på 36 grader.

Heldigvis finnes et testsenter i Trondheim, der vi holder til. Etter å ha utviklet seks prototyper, gjorde vi små justeringer før vi bestilte en test hos EN-senteret DIVERSITY i Trondheim for å sjekke om borrelåskoblingen mellom jakken og soveposen forårsaket varmelekkasje.

Testen viste at koblingen var tett og til og med ga litt ekstra varme. Basert på dette har vi justert formen og omfordelt dunen for bedre isolasjon i forhold til vekt. Full EN-test for en halv sovepose er utfordrende, så vi støtter oss på fabrikkens vurdering av at tilsvarende hele soveposer har en grense på Comfort: -8℃/18℉.